12 January 2010

Ce este esential pentru navigarea in interiorul unui website

Desi pare simplu, unul din elementele cheie in usurinta cu care navigam pe un site este acela de a
oferi vizitatorului posibilitatea de a sti oricand si foarte clar unde se afla, unde a fost anterior si unde ar putea sa mearga in continuare in interiorul sitului.

In anii anteriori, se considera ca functia principala a navigarii pe un site era aceea de a aduce vizitatorul pe pagina sau zona din pagina unde si-a dorit sa ajunga. Astazi, acest model nu mai este chiar de actualitate.

Surprinzator, in prezent, vizitatorii merg direct spre paginile incarcate de continut, mai ales
din cauza ca acestea sunt cele catre care sunt directionati in motoarele de cautare folosite. De aici, vizitatorii sitului vor decide daca vor naviga in continuare pe site, daca va vor contacta sau vor parasi situl. Daca design-ul si navigarea sunt dificile in interiorul sitului, atunci cu siguranta ca vizitatorul va pleca pur si simplu.

Acesta este unul din motivele pentru care folosirea frame-urilor este din ce in ce mai putin folosita. La fel se poate spune si despre JavaScript-urile folosite pentru a genera elemente de navigatie
dinamice, precum si folosirea de elemente invizibile.

Daca vizitatorii au gasit una din paginile sitului intr-un motor de cautare si nu au folosit elementele de navigare de pe home page, cum vor sti unde anume sa mearga pe site pentru a gasi continut
util?

Cea mai buna solutie ar fi folosirea unui sistem de navigare “context-sensitive”. Mai exact, cand un vizitator ajunge pe site, in orice pagina ar fi, sa aiba posibilitatea sa aleaga si alte pagini cu
continut asemanator, precum si alte elemente interesante dar si sa poata reveni in locul de unde a accesat situl.

Un factor important ar fi acela de a folosi culori diferite pentru a scoate in evidenta o pagina din site sau o sectiune a acesteia. Acesta este un element vital pentru a spune vizitatorului unde se
afla in acel moment pe site. Daca nu se poate folosi o alta culoare, atunci o alta optiune  interesanta este folosirea textului formatat in bold sau italic. Important este scoaterea in evidenta a locului unde te afli in momentul respectiv pe site.

Ca o concluzie, indiferent ce metode folositi, incercati sa evitati folosirea excesiva de JavaScript in locul unor elemente de navigare interesante si atractive pentru vizitatori.
Folosirea acestora este esentiala pentru a incuraja vizitatorii sa petreaca mai mult timp explorand situl din momentul in care l-au accesat si pana cand hotarasc sa-l paraseasca.

No comments:

Post a Comment